top of page
  • Writer's picturePKOŠ

Stručno usavršavanje djelatnika Prve katoličke osnovne škole u Gradu Zagrebu u Remetama

U Duhovnom centru sv. Ivan od Križa u Remetama od 30. kolovoza do 1. rujna održano je stručno usavršavanje djelatnika Prve katoličke osnovne škole u Gradu Zagrebu.

Susreti su svakim danom započeli euharistijskim slavljem koje je predvodio dr. sc. o. Dario Tokić koji je predvodio i duhovnu obnovu. Nakon euharistijskog slavlja održana su brojna važna predavanja i radionice te istaknuti primjeri dobre prakse.

U duhovnoj obnovi dr. sc. o. Dario Tokić govorio je o djetinjstvu sv. Male Terezije i njezinom iskustvu školovanja te je nakon izlaganja njezina primjera uslijedilo Razmišljanje i aktualizacija tijekom kojega su skupine izlagale svoje ideje i prijedloge za rješavanje situacije u razredu slične onoj u kojoj se našla sv. Mala Terezija.

Potom je učiteljica razredne nastave, Mirela Škunca, predstavila svoje iskustvo u pisanju i provedbi projekta i iznijela korisne savjete i preporuku za ostale članove kolektiva.

Zatim je Ruta Feldman, mag. psihologije govorila o temi Discipulus i disciplina. Navela je korake intervencije kod nepoželjnog ponašanja te je istaknula kako je formula za poštivanje pravila: razumijevanje i vodstvo! Zajedno je s kolegicom Anom Mirčetić, mag. bibliotekarstva i prof. geografije održala radionicu pod nazivom Igranje uloga u kojoj su učitelji dobili uloge u specifičnim razrednim situacijama s kojima se učitelji svakodnevno suočavaju te su po uputama inscenirali zadane situacije kako bi iz perspektive učenika i učitelja oblikovali reakcije i dobili upute i savjete o postupanju u sličnim situacijama.

Drugoga su dana, nakon euharistijskog slavlja, Ivana Rajčević Vujanić, mag. psihologije i s. Sunčica Kunić, učiteljica razredne nastave, održale radionice za učitelje predmetne i razredne nastave. U predmetnoj nastavi odvijala se radionica pod nazivom Interaktivna nastava koju je održala Ivana Rajčević Vujanić, dok je u razrednoj nastavi tema radionice bila Drama u nastavi pod vodstvom s. Sunčice Kunić. Obje su radionice bile vrlo korisne i dale učiteljima bolji uvid u neke korisne metode te ih osvijestile za promjene u praksi o kojima je potrebno promišljati u nastavi. Završnu radionicu održale su Ivona Šilobodec, učiteljica razredne nastave i Matea Harambašić, prof. grčkog i latinskog jezika koje su podijelile s učiteljima zanimljive i praktične primjere dobre prakse suradničkog učenja.

Posljednjega dana stručnog usavršavanja su učiteljice razredne nastave, Ana Gečević i Mirela Pakšec, govorile o Komunikaciji stečenog iskustva na međunarodnim susretima gdje su iznijele svoja saznanja u plenarnim predavanjima i navele primjere dobrih praksi iz drugih škola. U zaključku su istaknule kako bi bilo dobro da svaki učitelj odabere područje interesa na kojem se dodatno educira te provodi aktivnosti na tu temu, savjetuje i educira kolege te kako je vrlo važna suradnja sa stručnim suradnicima.

Uz stručno vodstvo, ovaj je susret pružio svim odgojno-obrazovnim djelatnicima škole korisne informacije za pomoć u profesionalnom razvoju kako bi nastavili kontinuirano usavršavati svoje primarne stručne kompetencije. Pritom je neizostavno važna bila prisutnost i vodstvo duhovnika za dublje promišljanje, obnovu i duhovni rast svih djelatnika za nadahnut i promišljen početak nove školske godine.



57 views

Recent Posts

See All
bottom of page