top of page
  • Writer's picturePKOŠ

Radionica „Pišemo krasopisom“

Danas je u našoj školi, u suradnji s Hrvatskim školskim muzejom, za učenike predmetne nastave održana dramatizirana radionica Pišemo krasopisom. Radionica je bila vezana uz obuku početnoga čitanja i pisanja – danas nastavnoga predmeta hrvatskoga jezika.


U 19. stoljeću jedan od nastavnih predmeta niže pučke škole bio je i krasopis. Osim što je imao osnovnu zadaću podučiti učenike različitim vrstama pisama (uspravnom, kružnom i kosom pismu), ujedno je trebao razvijati osjećaj za lijepo, poticati ih na urednost, mirnoću, strpljivost, čistoću i red. Krasopis je bio i svojevrsna priprema učenika za kasnije zahtjevnije zadatke i druge predmete kroz koje su se provlačili elementi krasopisa (ručni rad, risanje, geometrija, stručni predmeti i dr.).


U ovoj radionici naši su učenici usvojili osnove krasopisa radeći na pripremljenom nastavnom listiću pod budnim okom „stroge” učiteljice iz 19. stoljeća. Učenici su pisali perom i tintom odjeveni u prigodnu školsku odjeću iz vremena nekadašnje pučke škole. Učili su pravilno sjedenje, pravilno držanje pera te neposredno odlike lijepoga vladanja.



67 views

Recent Posts

See All
bottom of page