top of page
  • Writer's picturePKOŠ

Nastava prirode i društva u četvrtim razredima

Učenici četvrtih razreda obradili su cjelinu Povijest Hrvata kroz nekoliko projekata. Cilj projekata bio je uvježbavanje i priprema za predmetnu nastavu u petom razredu.


Prvi projekt nazvan je „Igra prijestolja“. Cilj projekta bio je upoznati naše hrvatske narodne vladare (najznačajnije), kao i povijesne osobe i događaje koji su uvelike obilježili nastanak naše domovine. Projekt se ostvario kroz izradu PowerPoint prezentacije i prezentiranja tog sadržaja na satu Prirode i društva. Još jedan cilj ovog projekta bio je uvježbavati prezentacijske vještine i samu izradu PowerPoint prezentacije kako bi im poslužile i u višim razredima. Također, uvježbavalo se i odvajanje bitnog sadržaja od nebitnoga.


Ostvarena je i korelacija s Likovnom kulturom. Grafičkom tehnikom karton - tiska učili smo i otiskivali inicijale svojeg imena i prezimena na glagoljici. Slikarskom kombiniranom tehnikom akvarela i flomastera učenici su slikali portrete velikana hrvatske prošlosti, od kneza Trpimira do Marije Jurić Zagorke. Likovne uratke pogledajte u fotografijama i pokušajte sami prepoznati naše velikane.


U svrhu ponavljanja izrađivali smo, također, svoje i razredne lente vremena te smo tako ponavljali pojmove lenta vremena, desetljeće, stoljeće i tisućljeće, kao i snalaženje na vremenskoj crti.

Drugi projekt, pod imenom „Utrka kroz povijest Hrvatske“, odvijao se nakon obrađene cjeline. Cilj projekta bio je upoznati se s kartom Republike Hrvatske, upoznati se s hrvatskim gradovima te povezati njihove smještaje s događajima/osobama važnima za povijest Hrvata. Projekt je ostvaren suradničkim učenjem u čemu se učenici posebno uživali. Na kraju su izlagali svoje dnevnike putovanja – svatko iz skupine prezentirao je neke gradove i njihovu povijest te su ih pronalazili na karti RH. Dnevnike putovanja ponosno smo izložili u hodniku naše škole.


Kao završetak ove cijele cjeline pozvali smo profesora povijesti Andriju Sivrića te nam je održao predavanje na temu Domovinski rat. Upoznali su se s jednim od najvažnijih događaja u povijesti nastanka naše samostalne Republike Hrvatske. Predavanje im je bilo vrlo zanimljivo, a učenici su bili iznimno aktivni prepričavanjem priča iz obitelji i pitanjima o tom događaju.


To nam je ujedno i bio uvod u novu cjelinu u kojoj ćemo opet uživati u raznim projektima o kojima ćemo vas izvijestiti. Sve smo zabilježili fotografijama iz naših razreda. 😊


Učiteljica Mirela Pakšec




83 views

Recent Posts

See All
bottom of page