top of page
  • Writer's picturePKOŠ

Knjige se vole odmalena

U ponedjeljak 15. listopada učenici 1.a razreda uputili su se u obližnju gradsku knjižnicu Silvija Strahimira Kranjčevića. Ondje nas je dočekao knjižničar koji je na zanimljiv način učenike upoznao sa značajkama knjižnice. Učenici su ga pozorno slušali te, kako prvašićima i priliči, imali mnogo upita. Razgovaralo se o razlikama knjižare i knjižnice, o slikovnicama, mogućnostima učenja u knjižnici, o enciklopedijama… Zanimljivi su bili zaključci učenika, primjerice kako posuđene knjige imaju rok trajanja. Knjižničar je tada vješto pojasnio da to nije rok trajanja knjige, nego rok u kojem se knjige moraju vratiti u knjižnicu. Također, knjižničar je učenicima pročitao poučnu slikovnicu Petiti i školski ruksak. Nakon razgovora o slikovnici, učenicima je pokazivao lutke koje su djeca izrađivala na lutkarskim radionicama koje se odvijaju u knjižnici te ih zabavio zagonetkama iz knjige Pitalice pjevalice. Iskoristili smo ovu prigodu i za učlanjenje u knjižnicu te učenje pravila ponašanja u knjižnici.


Važno je i obogaćujuće razvijati ljubav prema pisanoj riječi te steći naviku odlaska u knjižnicu i čitanja. Od prvog dana škole učenicima nastojim svakodnevno naglas čitati i pripovijedati te uočavam kako s užitkom dočekuju svaku novu priču, znajući pri tom da će ih ona odvesti na neko zanimljivo i poučno putovanje. Prvašići su u procesu učenja čitanja i pisanja te im upravo kvalitetna pisana riječ često biva dodatni poticaj za čitanje.


Radosni što uz gradsku knjižnicu, možemo uživati i u bogatstvu naše školske knjižnice, s nestrpljenjem očekujemo novo slovo, novi glas, novu riječ, rečenicu, priču…


s. Sunčica Kunić, učiteljica 1.a




5 views

Recent Posts

See All
bottom of page