top of page
  • Writer's picturePKOŠ

Druga smotra dječjih klapa 2023. u Omišu

U subotu, 10. lipnja održana je Druga smotra dječjih klapa u Omišu. Smotra se održala u dvorištu Osnovne škole „Josip Pupačić“ koja je ujedno i domaćin susreta. Smotra je organizirana pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Agencije za znanost i obrazovanje, Festivala dalmatinskih klapa Omiš i Osnovne škole „Josip Pupačić“ Omiš, a ista je 2022. godine uvrštena u Katalog natjecanja i smotri učenika i učenica osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske. Natjecanje se odvilo u dvije kategorije, odnosno, na klape učenika osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta.

Ove godine Smotra okuplja učenike i učenice iz cijele Hrvatske koji njeguju klapsko pjevanje u svrhu očuvanja, njegovanja i prenošenja glazbene tradicije koja je uvrštena pod zaštitu UNESCO-a. U kategoriji osnovnoškolskog uzrasta natjecale su se klape Canticum angelorum iz Zagreba, Četiri kampanela s Raba, Dominus iz Rijeke, Feral i Lanitina iz Zadra, Maestral iz Splita, Matatićevi slavuji iz Omiša, Porta iz Splita, Riva iz Zadra, Sfida s Korčule i Zagrebačke kantadurke iz Zagreba.

Među odabranim klapama počasno mjesto na Smotri ostvarila je klapa Canticum angelorum Prve katoličke osnovne škole u Gradu Zagrebu. Tek osnovana školska klapa našla se rame uz rame s mladim i perspektivnim dječjim klapama.

Odlazak na smotru započeo je u subotu u ranim jutarnjim satima ispred Prve katoličke osnovne škole. Dolaskom u Omiš organizirana je vožnja turističkim brodom po kanjonu rijeke Cetine i zajednički ručak svih sudionika Smotre na izletištu „Radmanove mlinice“. Nakon ručka uslijedio je povratak u Omiš te prema redoslijedu nastupa odvijale su se tonske probe.

Večer dječjih klapa započela je u 19: 30 otvorenjem i pozdravnim govorom organizatora i članova povjerenstva. Nastupi dječjih klapa popraćeni su gromkim pljeskom i oduševljenjem publike. Nakon proglašenja pobjednika učenici su večerali i međusobno se družili u prostorijama škole.

Učenici naše škole imali su osigurano noćenje s doručkom u kampu „Galeb“ u Omišu. Slobodno vrijeme nakon doručka iskoristili su za osvježenje na pješčanoj plaži i kupanje u moru ili bazenu kampa. Povratak u Zagreb bio je u kasnim nedjeljnim satima.

Smotra je bila prilika za rast i učenje te stvaranje novih uspomena i sklapanja prijateljstava. Učenici su uživali u melodijama klapskog pjevanja i iskustveno ga doživjeli. Ovo iskustvo nam je svima motivacija za daljnji rad, a članice klape „Canticum angelorum“ već zaneseno planiraju repertoar klapske pisme za sljedeću Smotru i nadolazeće nastupe.



34 views

Recent Posts

See All
bottom of page